Intervju o BIO žigu

BIO je u usponu. Ali, da li je BIO zaista garancija za zdravu ishranu? Od čokolade do čipsa u međuvremenu svaki proizvod može da se zove BIO ako ispunjava zakonske zahtjeve.

Zbog toga prof. dr Claus Hipp, koji je kao niko drugi obiljeležio biološki uzgoj u Njemačkoj, želi da Vam opširno objasni razliku između standardnog BIO i HiPP BIO kvaliteta.

Gospodine Hip, Vi imate sopstveni BIO žig. Zašto?

Prvo, iz nastale tradicije. Mi smo biološki poljoprivredni uzgoj započeli još prije više od 60 godina. Tada BIO još uvijek nije bila neka velika tema, čak suprotno, primjena hemije u poljoprivredi je ulazila na velika vrata. Mi smo sa HiPP-om plivali protiv te struje i unaprijedili smo BIO uzgoj iz potpunog ubjeđenja. I da bi se postavili nova mjerila kvalitetu hrane za bebe.

Ali, BIO logo Evropske unije takođe je sinonim za kvalitet, ili?

Naravno. BIO uredba EU je dobra stvar. Ona zabranjuje primjenu hemijsko-sintetičkih sredstava za prskanje i đubriva, donosi propise o položaju polja, o sjemenu i još mnogo toga.

Zar onda nije suvišno da se držite sopstvenog BIO žiga?

Ni u kom slučaju. Standardni BIO logo je dobar, ali taj BIO logo još uvijek ne kaže da je dotična BIO roba bez štetnih materija. Štetne materije iz vazduha ili iz susjednog polja mogu da štete usjevu. U skladu sa tim propisi za hranu za bebe dozvoljavaju samo veoma malu količinu sredstava za zaštitu bilja u hrani za bebe. Međutim, kod HiPP-a ovdje važi „nula tolerancije": To znači da mi ne dozvoljavamo čak ni najmanje ostatke sredstava za zaštitu bilja u našoj hrani za bebe. Samo besprekorni BIO proizvodi stižu u teglicu i dobijaju naš BIO žig.

Dakle, HiPP BIO žig je sinonim za najveću čistoću. Kako se to danas uopšte može postići?

Prvo ispitujemo uz pomoć uzoraka zemlje da li neka njiva uopšte dolazi u obzir. HiPP-ovo polje može da postane samo ono koje je daleko udaljeno od industrije i ulica sa velikim prometom. Prije mnogo godina smo sklopili ekskluzivne ugovore za ona područja uzgoja koja su  najpogodnija za određene vrste povrća. U toku nekoliko decenija smo stekli posebna znanja o redosledu uzgoja ploda da bi ugroženost štetnim materijama ostala što je moguće manja. Međutim, mi nadgledamo BIO poljoprivrednike i za vrijeme uzgoja i usko sarađujemo sa njima. Kasnije, kada dovozi robu, poljoprivrednik može da je istovari tek kada je naše ispitivanje u laboratoriji pokazalo da proizvodi ispunjavaju stroge HiPP-ove zahtjeve u pogledu čistoće.

Dokle idu Vaše kontrole štetnih materija?

 

Ukupno ispitujemo prisiustvo 800 štetnih materija. Znatno više nego što to zakonodavac propisuje. Pri tome smo toliko precizni da bismo i zrno soli našli u 50 metara velikom bazenu. Pored toga postoje štetne materije, koje zakon uopšte ne reguliše vezano za hranu beba. HiPP je u pogledu svih mogućih štetnih materija dobrovoljno postavio ekstremno stroge granične vrijednosti. Stoga smo strožiji od zakona. Međutim, neprocjenjivi doprinos u pogledu čistoće dolazi od samih poljoprivrednika: Našim poljoprivrednicima je naš stav bez kompromisa poznat već preko 60 godina.