Moja beba uvijek iznova ima zatvor

Neke bebe su od samog početka sklone zatvoru. Druge iz straha od stolice počinju da je zadržavaju, tako da zatvor postaje navika.

Međutim, i bolesti ili pogrešna ishrana sa previše slatkiša, masnoće i proizvoda od bijelog brašna, premalo životnih namirnica biljnog porijekla, kao što su proizvodi od žitarica i voće ili jednostavno premali unos tečnosti mogu da stvore tvrde stolice.

 Savjeti protiv zatvora

  • Prije svega vodite računa o tome da Vaše dijete pije dovoljno tečnosti. Malo čaja ili voćnih sokova koji će omekšati stolicu između obroka uglavnom dovode do ublažavanja tegoba.

  • Kod dječije hrane bi trebalo koristiti one namirnice koje pospješuju stolicu (navedeno na etiketi), kao što su npr.  HiPP voće „Blaga jabuka“ ili namirnice sa integralnim žitaricama (kaša sa integralnim žitaricama i vožem, voće i žitarice)

Gimnastika za bebe takođe pospješuje i podstiče probavu. Ni u kom slučaju se ne smiju koristiti laksativna sredstva, a kod problema sa stolicom koji potraju duže, uvek treba potražiti pomoć pedijatra.