Šta činiti u slučaju zatvora?

Skoro svaka trudnica ima probleme sa probavom, tvrde stolice i zatvor su na dnevnom redu. Razlozi za to su različiti: s jedne strane i ovdje su krivi hormoni jer oni blokiraju mišiće crijeva tako da se ona sporije kreću. S druge strane se materica širi i potiskuje crijeva u stranu. I na kraju, često se pije premalo tečnosti.

Umjesto preporučenih 1,5 do 2 litra mnoge trudnice dostižu tek polovinu - ako i toliko. Često posezanje za flašom mineralne vode bi trebalo da se podrazumijeva. Voćni i biljni čajevi takođe stimulišu probavu.

Ishrana može mnogo da pomogne u ponovnom regulisanju probave. Preporučuje se prirodno regulisanje crijeva. Čarobna reč glasi: vlakna. Ona se nalaze u integralnim proizvodima, musliju, svježem voću i povrću. U kombinaciji sa tečnošću ona bubre i omekšavaju sadržaj crijeva. Probava se može dodatno stimulisati bakterijama mliječne kisjeline koje se nalaze u proizvodima od mlijeka i jogurta.

Lagani kondicioni sportovi takođe doprinose aktivnosti crijeva i time doprinose boljem varenju. Ako ove mjere ne budu dovoljne potrebno je obratiti se ljekaru!