Kada će moja beba prospavati cijelu noć?

Kada će dijete spavati tokom cijele noći se individualno veoma razlikuje. Roditelji najbolje mogu da podstiču zdravo ponašanje prilikom spavanja tako što će uvažiti potrebe djeteta.

Otprilike od 6. mjeseca djeci noću hrana više nije potrebna, jer se u tom uzrastu ritam gladi i jela kod zdravog djeteta uskladi preko dana. Međutim, kratko buđenje je sasvim normalno. Idealno je što će bebe posle toga same brzo zaspati.

Buđenje može da ima različite razloge

Imajte u vidu da buđenje ili plakanje noću može da ima mnogo razloga. Pored gladi, žeđi i punih pelena uvek postoje faze - kod izrastanja zuba, u fazama rasta, kod infekcija ili posle turbulentnih dana, itd. - u kojima dijete pokazuje drugačije ponašanje u snu: budi se, brblja ili opet želi dojku ili flašicu. Neke bebe plaču i vrište kada im je potrebna pažnja ili kada samo žele da se oslobode određene napetosti. Za spavanje bebe tokom cijele noći - nažalost - ne postoji garancija.  A događa se da se dijete, koje je do određenog trenutka spavalo tokom cijele noći, noću opet budi. Uglavnom je to samo kratka faza koja će proći.

Važan je stalan dnevni ritam

Važan je konstantan tok dana sa redovnim obrocima, vremenima spavanja i drugim aktivnostima, kao npr. šetnjama. Ritual kod uspavljivanja, koji se redovno ponavlja, kao što su kupanje, jelo, priča za laku noć ili uspavanka, i mirna okolina utiču umirujuće.

Zahtijeva se strpljenje

Ne gubite strpljenje ako Vaše dijete ne može odmah da pronađe redovan san. Ne postoje čudotvorni ljekovi! Snom Vašeg djeteta ne možete da upravljate. Međutim, Vi Vašoj bebi možete da pomognete da pronađe stalan ritam i da tako razvije zdrav odnos prema spavanju. Ne budite očajni ako druge bebe navodno već spavaju celu noć. Ovaj pojam je relativan, jer se kod odojčadi može govoriti o spavanju tokom cijele noći ako ona spavaju od ponoći do 5 ili 6 sati ujutru. Roditelji sa malom djecom po pravilu moraju očekivati da će njihove noći u prve 3-4 godine biti često prekidane.