Intervju o HiPP Organskom Pečatu

Trend organske proizvodnje je u velikom porastu. Ali, da li je organska hrana zaista garancija zdrave ishrane? Danas se sve–  od čokolade do čipsa– može nazvati organskim proizvodom, ako je u skladu sa zakonskim zahtjevima.

Prof. dr Klaus Hip je uticao na organsku poljoprivredu u Nemačkoj kao niko drugi. On bi želio da vam detaljnije objasni razliku između standardnih organskih proizvoda i HiPP-ovog organskog kvaliteta.

Vi imate svoj organski pečat. Zbog čega?

K. Hip: Prije svega, to proizilazi iz naše duge tradicije. Počeli smo da se bavimo organskim uzgojem prije više od 50 godina. U to vrijeme,  organska poljoprivreda nije bila neka velika tema. Mi smo radili po svome i promovisali organsku proizvodnju  sa potpunim ubjeđenjem. Time smo postavili nove standarde u kvalitetu hrane za bebe. Ti standardi kvaliteta uzimaju se u obzir pri izboru zemljišta, sađenju i obradi i prisutne su u svakoj HiPP organskoj teglici.

Ali Organski Logo EU takođe označava kvalitet, zar ne?

K. Hip: Naravno. Uredba Evropske Unije o organskoj poljoprivredi je dobra stvar. Ona zabranjuje upotrebu hemijskih i sintetičkih sprejeva i đubriva, genetskog inženjeringa u proizvodnji biljaka, vještačkih boja i konzervansa, kao i sredstava za poboljšanje ukusa.

Da li je onda i dalje neophodno koristiti poseban Organski pečat?

K. Hip: Apsolutno. Standardni organski logo je dobar i važan. Međutim, on ne pokriva testiranje kvaliteta organskih proizvoda kad je njihov uzgoj završen. Zagađivači u vazduhu, u zemljištu ili sa susjednih polja još uvijek mogu kontaminirati zasađeno voće, povrće ili žitarice. Shodno tome, odredbe za hranu za bebe dozvoljavaju veoma malu količinu pesticida u dječijoj hrani. To nije slučaj sa HiPP-om. Mi težimo mnogo nižim vrijednostima nego što zakon nalaže: to znači da ne dopuštamo ove ostatke i tako sprovodimo kompletne testove kvaliteta na najvišem tehnološkom nivou. Samo savršen organski proizvod se pakuje u teglice i dobija naš Organski pečat.

HiPP Organski pečat predstavlja najviši standard za čistoću. Kako je to još uvijek moguće postići u današnje vrijeme?

K. Hip: Mi najprije uzimamo uzorke zemljišta, da bismo utvrdili da li neko polje uopšte dolazi u obzir. Već smo prije mnogo godina uzeli isključivo najpogodnije površine za uzgoj različitih vrsta našeg povrća. Tokom decenija, stekli smo posebna znanja o tome kako napraviti plodored. Takođe podržavamo organske uzgajivače tokom uzgoja i blisko sarađujemo sa njima. Kasnije, nakon isporuke, prihvatamo proizvode samo onda kada su ispunili stroge HiPP-ove zahteve čistoće na našim laboratorijskim testovima.

Na koji način sprovodite kontrolu štetnih supstanci?

K. Hip: Sprovodimo testiranje na preko 1000 štetnih supstanci, što je značajno više nego što je zakonom propisano. Ono što kupite u jednoj našoj teglici prolazi do 260 testova. Definitivno smo striktniji nego što zakon zahteva. Sa našom preciznom tehnologijom možemo da otkrijemo jedno zrno soli u bazenu od 25m. HiPP je dobrovoljno nametnuo izuzetno stroga ograničenja u pogledu svih trenutno poznatih štetnih materija i nečistoća. Međutim, vrijedan doprinos čistoći dolazi, naravno, od samih organskih uzgajivača: oni poznaju naš višedecenijski beskompromisni ​​stav. Zajednički smo posvećeni pružanju najvišeg kvaliteta. I to od samog početka.