Mliječna hrana

Kada prelazim sa jedne faze ishrane na drugu? Od kada moje dijete treba da dobija kravlje mlijeko?

"Prelazak" na drugu hranu je moguće - ali nije "obavezno". Svaka HiPP mliječna hrana obezbeđuje Vašem djetetu sve važne hranjive sastojke - od uzrasta za dohranu, naravo u kombinaciji sa kašama. Presudno je da je Vaše dijete sito i zadovoljno hranom. Prelazak na drugu mliječnu hranu je moguć bez problema. Naravno, pod uslovom da se poštuju podaci o uzrastu i preporuke za hranjenje.

Promena bi uvijek trebalo da se obavlja flašicu po flašicu - povećavajte svakodnevno količinu flašica sa novom hranom. Tako probava Vašeg djeteta može postepeno da se privikava na novu hranu a vi najbolje vidite kako Vaša beba podnosi novu hranu. Ne treba miješati prašak različitih hrana u jednoj flašici.

Kravlje mlijeko bi u prvoj godini života trebalo davati samo u malim količinama kao dodatak obroku a ne kao piće u uobičajenom obliku iz flašice.

Ako je Vaše dijete starije, stručnjaci preporučuju mlijeko za đecu ujutru, uz musli ili kao užinu između obroka. Ono obezbjeđuje sve bitne vitamine i minerale koji su Vašem djetetu potrebni za zdrav rast, a sadržaj bjelančevina je smanjen tako da odgovara đeci.

Kada se prelazi sa HA-hrane na normalno mlijeko za odojčad?

U prvoj godini života je dosljedna upotreba ishrane koja sadrži minimalnu količini alergena odlučujuća za sprečavanje alergija.

Alergijski-ugrožene bebe bi trebalo u prvih šest mjeseci života da dobijaju isključivo majčino mlijeko ili hipoalergenu početnu hranu (HA-hranu).

Vodite računa o tome da ove mjere za prevenciju alergija gube djelotvornost čim se započne sa davanjem uobičajene mliječne hrane za odojčad ili nehidrolizovana specijalna hrana kao npr. AR-hrana ili ljekovita hrana. U vezi s tim da li i kako treba nastaviti sa ishranom koja je nisko-alergenska u drugoj godini života, pa i nadalje, najbolje je posavjetovati se individualno sa ljekarom.

Sa nisko-alergenskim HiPP proizvodima možete na odgovarajući način da proširite plan ishrane Vaše bebe.

Koliko dugo mliječna hrana može da se koristi za hranjenje?

HiPP početna hrana kao npr. PRE i HiPP 1 su optimalno prilagođeni, u pogledu ishrane, potrebama odojčadi od 0 do 6 mjeseci, a prelaznu hranu  kao npr. HiPP 1 i 3 za 2. godinu života.

Prelazna mlijeka sadrže, radi obezbeđenja potreba za gvožđem u 2. godini života, prije svega više gvožđa od početne hrane. Ne postoji konkretan trenutak od kog više ne treba davati hranu za odojčad. Hranjenje može da se obavlja početnom ili prelaznom hranom sve dok to dijete traži.

Mlijeko za odojčad je kompletni obroci koji se od 4. mjeseca postepeno zamenjuju miješanom ishranom.

Ako je Vaše dijete starije od 1 godine trebalo bi da dobija mlijeko kao dio jednog obroka. Za ovo je, od 12. mjeseca,  posebno pogodno HiPP dječije mlijeko. Ono je prilagođeno specijalnim potrebama u pogledu ishrane male eđce i odlično je, umesto kravljeg mlijeka, kao dio obroka: npr. uz hleb ili musli ili između obroka. Molimo Vas da obratite pažnju na to da najkasnije početkom druge godine života mliječna hrana i druga pića treba da se piju iz šolje. Time podržavate Vaše dijete prilikom savladavanja novih vještina, sprečavate dugotrajno sisanje i štitite zube od karijesa.