Korak po korak do savršene dojilje

Dojenje je najprirodnija ishrana za Vaše dijete. Ali kao i pravilno disanje prilikom porođaja, tako i hranjenje (dojenje) bebe treba naučiti. Ako imate nedoumice u vezi dojenja najbolje zatražite kućne posjete babice koje Vam odobrava zdravstveno osiguranje. Babice su naročito obučene da Vam pomognu u vezi problema sa dojenjem. Tokom prvih deset dana od porođaja možete svakodnevno da koristite ovu pomoć na račun Vašeg zdravstvenog osiguranja. Adrese samostalnih babica možete naći u telefonskom imeniku ili dobiti od drugih majki ili od vašeg ljekara.

  • Hranite dijete uvijek kada je gladno. To signalizira žlijezdama Vaših dojki da stvaraju više mlijeka. Tako se Vaša količina mlijeka prilagođava potrebama djeteta.
  • Potražite udobno i mirno mjesto na kome možete neometano da dojite.
  • Glava Vaše bebe leži na pregibu Vaše ruke a tijelo na Vašoj podlaktici. Vaša ruka obuhvata bebinu guzu. Slobodnom rukom uhvatite dojku - palac je iznad a ostali prsti su ispod areole. Prislonite bebu na Vašu dojku i vodite računa o tome da joj je nos slobodan.
  • Pravilno hranjenje je jako važno: bradavicom nježno dodirujte usne Vaše bebe sve dok ne otvori usta. Vodite računa o tome da Vaše dijete ne sisa samo bradavicu - od toga može da se javi blaga povreda. Usta Vašeg djeteta treba uvijek da obuhvate veliki dio areole. Samo tako Vaša beba može dobro da pije a Vi sprečavate povredu Vaših bradavica.
  • Pustite Vaše dijete da prvo ispije jednu dojku: to je važno jer se na kraju povećava sadržaj masti u mlijeku. Ovo mlijeko bogato kalorijama ne samo da je bitno za snabdijevanje važnim masnim kiselinama nego i odlično zasićuje Vaše dijete. Posle toga dijete uvijek prislonite i drugu dojku i pustite ga da pije sve dok samo ne prestane. Prilikom sledećeg obroka dojenjem počnite sa dojkom kojom ste završili prethodno dojenje. To je dobro za stvaranje mlijeka.
  • Za odvajanja gurnite nježno Vaš mali prst u ugao usana Vaše bebe. Time se smanjuje sisanje i možete Vaše dijete vrlo lako odvoji od dojke.
  • Nemojte se obeshrabriti ako dojenje ne uspije iz prve. Vi i Vaša beba ste jedinstveni tim. I kao i svakom timu, moguće je da vam je potrebno malo treniranja da bi bili u vrhunskoj formi. Zato sebi i svom tijelu dajte vremena i ostanite mirni. Vaša babica / savjetnica za dojenje će Vas rado posavjetovati i podržati.