Svi važni hranjivi sastojci:

U prvim mjesecima života majčino mlijeko je jedini izvor svih najvažnijih hranjivih sastojaka koji su bebama potrebni za zdrav razvoj. Zato je posebno važno da se majke za vreme dojenja hrane zdravo i izbalansirano. Sveže voće, povrće, proizvodi od integralnih žitarica i najmanje jednom nedeljno riba - to je bitno za dobro snabdijevanje beba vitaminima, mineralima, mikro-elementima i masnim kisjelinama koje su važne za život.

Samo vitamin D i fluorid treba, kao profilaksu, dodavati uz majčino mlijeko.

U slučaju manjka vitamina D dolazi do poremećaja ugradnje kalcijuma u kosti što bi kasnije u životu moglo da dovede do problema. U našem području, na kome zimi ima jako malo sunca, a dermatolozi savetuju izbegavanje intenzivnog zračenja leti, bebe bi trebalo tokom prve godine života svakodnevno da dobijaju vitamin D.

Takođe je smisleno i dodavanje fluorida kako bi se smanjio rizik od karijesa.

LCP (Omega3&6)

LCP (omega 3 i 6) imaju važnu funkciju za razvoj mozga, nervnog sistema i vida.

Kod LCP masnih kisjelina (ili LC-PUFA) radi se o višestruko nezasićenim masnim kisjelinama dugog lanca. One imaju važnu funkciju za razvoj mozga, nervnog sistema i vida. Najvažnije LCP masne kisjeline za zdrav razvoj su arahidonska kisjelina (AA) i dokosaheksenska kisjelina (DHA). One su sadržane i u majčinom mlijeku.

Omega-3 je, naročito u uzrastu odojčeta, važan za razvoj mozga i nervnih ćelija. To je zbog toga što u prve dvije godine života mozak naročito puno raste i postaje zreliji, tako da je redovan unos omega-3 masnih kisjelina naročito bitan: trebalo bi 0,5% dnevnih energetskih potreba odojčeta podmiriti omega-3 masnim kisjelinama.

Prirodne kulture mliječne kisjeline

Majčino mlijeko sadrži različite kulture mliječne kisjeline koje pomažu odojčadi da formiraju zdravu crijevnu floru. Majka preko majčinog mlijeka proslijeđuje odojčetu zaštitne mliječnokisjelinske kulture. Prirodne zaštitne kulture iz majčinog mlijeka se nastanjuju u crijevima i mogu da spriječe širenje nepoželjnih ili patogenih klica u crijevima. Bebe koje se doje na taj način izgrađuju posebnu zaštitu jer se 70% imunog sistema nalazi u crijevima.

Vlakna u majčinom mlijeku

Vlakna u majčinom mlijeku (oligosaharidi majčinog mlijeka) služe kao hrana zaštitnim kulturama mliječne kisjeline i na taj način doprinose zdravoj crijevnoj flori.

Ostale vrijedne zaštitne materije u majčinom mlijeku

Majčinim mlijekom beba dobija i druge bitne materije koje doprinose zdravom razvoju.

Nekoliko primera:

  • Antitela (imunoglobulini) ili lizozim: deluju direktno protiv bakterija
  • Antioksidansi i različite materije za prenos: pomažu u odbrani od infekcija
  • Laktoferin: pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe i djeluje protiv bakterija
  • Za neke sastojke majčinog mlijeka još se ne zna tačna funkcija
  • Mnogi drugi sastojci su još uvijek potpuno neistraženi