Savjeti u vezi spavanja Vaše bebe

Okrepljujući san pred kraj trudnoće nije uvijek lak, ali tokom prve godine sa Vašom bebom dolazi tek do prave čežnje za snom. To je normalno! Bebama u prvim mjesecima života i noću treba hrana i one se u skladu sa tim i javljaju.

Pritom ne biste smjeli da zaboravite svoje lične potrebe! Vama je Vaša snaga potrebna za terete svakodnevice kako biste sa Vašim djetetom doživeli aktivan i raznovrstan dan.

Akcija preko dana donosi mir noću

Bebe preko dana hoće da ih neko zabavlja. One hoće da jedu, da gledaju i da hvataju, da slušaju, idu u šetnju i da se igraju. Ako Vaše dijete nije raspoloženo za neku zanimaciju, ako okreće glavu i trlja oči, onda mu pružite vrijeme da se odmori. Ne mora to uvijek da bude san, često su dovoljne kratke pauze za odmor u kojima se mazi i kada sanja.

Mnogim bebama je posle 6 mjeseci dovoljna 2 spavanja preko dana od po oko 90 minuta proke podne i posle podne. Dkeci preko 1 godine je često dovoljno jedno spavanje u podne ok otprilike 1 sata.

Ne pretvarajte noć u dan

Ako se Vaše dijete javi noću, budite mirni. Vodite računa da postoji prigušeno svjetlo i izbegavajte glasne šumove. Nemojte Vašu bebu odmah da uzmete iz kreveta, ali joj pričajte umirujuće ili joj tiho otpjevajte neku poznatu pjesmu.

Posle otprilike šest mjeseci mnoge bebe mogu da izdrže bez redovnog noćnog obroka. Posmatrajte da li je Vaše dijete kada se noću javi zaista gladno ili možda dojku ili flašicu koristi samo kao pomoć za uspavljivanje. Ako je gladno trebalo bi da provjerite da li je Vaše dijete uveče dobilo obrok koji ga je dovoljno zasitio. U suprotnom možete da pokušate da večeru vremenski malo pomjerite na kasnije.

Rutina i rituali

Kako bi se pronašao odgovarajući ritam za spavanje, prvo se mora razviti zdrav dnevni ritam. U to se ubraja određeni red u obrocima koji je primeren starosti Vaše bebe. Vi možete već u prvim mesecima da utvrdite vreme za redovan večernji obrok. Na taj način možete Vašoj bebi da pomognete da razvije dnevni i noćni ritam.

Rituali prilikom uspavljivanja će Vašem djetetu olakšati da se pripremi za spavanje. Fiksna vremena i uvek isti večernji programi su najbolja pomoć za uspavljivanje. Velika dešavanja, skakanja i slične aktivnosti najbolje da pomjerite na rano popodne. Veče možete da nagovijestite slikovnicama, igrama sa prstima ili maženjem na kauču. Posle toga se ide u kupatilo, pranje zuba i u krevet. Provedite nekoliko minuta uz krevetac, pjevajte pjesme ili ispričajte priču za laku noć i ne zaboravite poljubac za laku noć.

Vašoj bebi dajte stalno mjesto za spavanje. Pedijatri preporučuju da beba od rođenja ima svoj krevetac u blizini bračnog kreveta. Ako se beba noću probudi, ona će utvrditi da su joj njen krevetac i okolina poznati i tako može bez pomoći roditelja sama ponovo da zaspi.