O čemu treba voditi računa kod ispumpanog mlijeka?

I u prvim nedeljama života bebe česte su situacije kao npr. kupovine, posjete ljekaru, posjete ili društvene obaveze koje zahtijevaju duže odsustvo iz kuće.

U tom slučaju prvo provjerite da li možda možete da povedete dijete sa sobom - možda sa još jednom osobom kao pratnjom. Mirno, izolovano mjesto za dojenje može da se nađe skoro uvijek. Ako nije moguće povesti i bebu možete prethodno da ispumpate mlijeko. Onda otac ili drugi staratelj mogu bebi da daju majčino mlijeko iz flašice.

Ispumpanim majčinim mlijekom mora se rukovati veoma oprezno. Najbolje je da se posavjetujete sa babicom.

Ispumpano majčino mlijeko se može u podesnoj, pažljivo pročišćenoj i dobro zatvorenoj flašici (staklo ili plastika), u frižideru na +4°C do +6°C (molimo Vas da temperaturu kontrolišete termometrom), čuvati maksimalno 2 dana. Pri tome ispumpano mlijeko ne treba držati u pregradama na vratima frižidera već blizu zadnjeg zida frižidera jer je tamo najhladnije.

Važno:

Svi predmeti koji dođu u dodir sa majčinim mlijekom moraju biti pažljivo očišćeni! Flaše i cucle ili posle čišćenja isprati toplom sapunicom i četkom i naknadno prokuvati 3 minuta ili čistiti u mašini za sudove na 65°C.

Ako je potrebno mlijeko čuvati duže vrijeme potrebno ga je zamrznuti na najmanje -20°C u pregradi za zamrzavanje sa četiri zvezdice. Odleđuje se najbolje u frižideru tokom 24 sata ili brže pod tekućom hladnom ili mlakom vodom (maksimalno 37°C). Zatvarač posude pri tome ne bi trebalo da se pokvasi. Mikrotalasna rerna nije pogodna za odmrzavanje.

Korisno je da flašicu prije upotrebe kratko zaljuljate (kružni pokreti, ne mućkanje!), jer je moguće da su se masti mlijeka nataložile.