Jod za štitnu žlijezdu

Zašto je jod važan?

Jod je veoma važan za kompletan metabolizam tijela a naročito za hormone štitne žlijezde. Oni regulišu upravljanje energijom u tijelu, i na taj način tjelesni i mentalni razvoj. I upravo tim hormonima je jod potreban kao "gorivo". U slučaju nedostatka joda štitna žlijezda se uvećava - tzv. struma postaje čak optički vidljiva. 
 
Prema podacima WHO (World Health Organisation - Svjetske zdravstvene organizacije) Njemačka i danas spada u jedno od globalnih područja sa manjkom joda. Ovo još uvijek nije dovoljno poznato, kao i činjenica da je jod za metabolizam od ogromnog značaja.

Pošto se već od 12. nedelje trudnoće stvaraju hormoni štitne žlijezde izuzetno je važno da trudnice vode računa o dovoljnom unosu joda i da ne zadovoljavaju optimalno samo svoje potrebe već da vode računa o tome da zbog trudnoće imaju dodatno uvećanu potrebu za jodom.

Dobri izvori joda

Načelno je sve što je porijeklom iz mora bogato jodom. Porcija od 200 g bakalara ili 100 g oslića sadrži dnevno potrebnu dozu od 230 µg. Još jedan izvor joda je jodirana so. Tokom trudnoće i tokom dojenja potrebno je voditi računa o dovoljnom unosu joda kako bi se osiguralo zdravlje Vašeg djeteta. Optimalno snabdijevanje jodom se može obezbijediti samo ciljanim uzimanjem suplemenata ishrane.

Šta se dešava u slučaju manjka

Manjak jod tokom trudnoće može da dovede do lošeg tjelesnog i mentalnog razvoja djeteta. Ali ne samo to: manjak joda može da dovede do toga da dijete kasnije ima problema sa sluhom i govorom.