Ishrana za dvoje

Tijelo tokom trudnoće mora da savlada velike izazove

Tokom 40 nedelja trudnoće tijelo mora da savlada velike izazove: dijete se hrani u potpunosti preko pupčane vrpce i potrebno je stalno ga snabdijevati hranjivim materijama. Ukratko: tijelo se nalazi u vanrednoj situaciji i radi maksimalnim kapacitetom. Upravo u ovom periodu je zdrava ishrana jednako važna kao i preventivni pregledi i kretanje na svježem vazduhu.

Važna je dovoljna količina hranjivih materija

Sve što je djetetu potrebno ono uzima iz majčinog krvotoka i, ukoliko je to potrebno, pristupa i njenim rezervama. Folna kisjelina, jod, gvožđe i dr. pospješuju mentalni i tjelesni razvoj djeteta. Ako ima dovoljno zaliha, dijete može optimalno da se razvija i majka se osjeća dobro. Majka i dijete dakle zajedno imaju koristi od dobre ishrane.


Obratite pažnju na to da se i tokom perioda dojenja od majke puno toga zahtijeva, zato bi trebalo da i u tom periodu vodite računa o ujednačenoj ishrani i dovoljnom unosu hranjivih materija.

Uprkos tome staro pravilo "jesti za dvoje" ne važi.

Uprkos tome staro pravilo "jesti za dvoje" ne važi. Jer tokom prva tri mjeseca trudnici nije potrebna dodatna energija. Tek posle toga, dakle od četvrtog mjeseca, dozvoljeno je dnevno uzimati dodatno oko 250 kcal. To odgovara jednoj dodatnoj porciji muslija ili jednom sendviču.

Kako se dakle postiže "ispravna" ishrana? Bitan je sastav namirnica. To znači da treba da sadrži što je moguće više različitih vitamina i minerala uz malo kalorija. Bitan je kvalitet, ne kvantitet.

U vezi s tim stručnjaci pominju veliku gustinu hranjivih materija. Jednostavno rečeno: svakog dana svježe voće, povrće, salate, krompir, integralne žitarice, mlijeko sa malim sadržajem masti. Osim toga redovno morska riba zbog obezbjeđivanja omega-3 masnim kisjelinama i povremeno meso sa malom količinom masti - to je idealni plan ishrane tokom trudnoće. Važno je i dovoljno piti.

Čak i u slučaju zdrave ishrane može da se dogodi da potrebe za određenim hranjivim materijama ne budu zadovoljene. Upravo u slučaju folne kisjeline i joda, kao i u slučaju omega-3 masnih kisjelina dugog lanca DHA, često postoje deficiti.

Zbog toga stručnjaci za ishranu preporučuju uzimanje suplementa ishrani koji je tačno prilagođen potrebama trudnica i dojilja. Najbolje je da se u vezi s tim posavjetujete sa Vašim ginekologom.

Bolje je manje ali češće

Nemojte jesti više nego obično, jedite bolje. Možete da jedete sve što Vam se jede ali obroci moraju da budu pravilno raspoređeni tokom dana:

- obilni doručak
- u podne glavni obrok
- uveče mali i lagani obrok
- između toga jedna do dvije užine

Zdrava užina je npr. HiPP "blago voće" (Milde Früchte) sa puno vitamina i naravno bez dodatka šećera.

Preporuke za ishranu, za pojedinačne grupe namirnica

  Voće Povrće Integralne žitarice Meso riba Mliječni proizvodi biljne masnoće
Folna kisjelina  
       
B-Vitamin  
 
 
Vitamin C
         
Gvožđe