Dovoljno pića

Tijelu je potrebno puno tečnosti

Vodite računa o tome da dovoljno pijete jer upravo tokom trudnoće tijelu je potrebna voda, ne samo kao transportno sredstvo, već i za dodatno stvaranje krvi i amnionske tečnosti kao i za snabdijevanje nerođenog djeteta. Zdrava pića su npr. mineralna voda, voćni sokovi razblaženi mineralnom vodom, sokovi od povrća, voćni i biljni čajevi.

Probajte voćne HiPP sokove koje možete i da razblažite mineralnom vodom u odnosu 1:2.

Šta treba izbjegavati?

Trudnice bi trebalo da ograniče unos čistog voćnog nektara, voćnih sokova i limunada, jer u njima ima puno šećera i samim tim puno nepotrebnih kalorija. Pored toga bi, zbog zdravlja Vašeg djeteta, trebalo u potpunosti izbjegavati alkohol.

Konzumaciju kafe i crnog čaja bi trebalo smanjiti na 2-3 šolje dnevno jer previše kofeina može da ima nepovoljno dejstvo na majku i dijete. Bolje je konzumirati kafu bez kofeina ili ukusne biljne čajeve.

Tečnost je potrebna i onome ko nije žedan

Postoji rješenje i za one koji ne mogu puno da popiju.

Pijte pića koja su Vam ukusna, uvijek u isto doba dana, npr. pre podne, tokom pauze za ručak i na kraju radnog dana. Pijenje je trening, često jednostavno zaboravimo da pijemo.

Tečnost je potrebna i onome koji nije žedan. Zato uvijek držite flašu mineralne vode ili termos sa čajem na dohvat ruke, na pisaćem ili kuhinjskom stolu. I vodite računa o tome da se, naročito tokom dojenja, potrebe za tečnošću dodatno povećavaju.

Potrebe za tečnošću

  Žene koje nisu trudne Trudnice Dojilje
Piće 1410 ml 1470 ml 1710 ml
Hrana 860 ml 890 ml 1000 ml
Ukupno 2270 ml 2360 ml 2710 ml
Dodatne potrebe   +90 ml +440 ml