Povećanje tjelesne težine

Mnogi se pitaju koliko dodatnih kilograma je dozvoljeno i "normalno". Ne postoje opšti odgovor na to jer svaka trudnoća ima individualan tok.

Žena koja je pre trudnoće bila mršava može bez problema da se ugoji malo više. Ako je BMI (Body Mass Index)* prije trudnoće bio ispod 18,5 onda se preporučuje povećanje tjelesne težine od 12,5 - 18 kg tokom trudnoće. Kod žena normalne težine (BMI 18,5 - 24,9) povećanje tjelesne težine bi trebalo da bude u rasponu od 11,5 - 16 kg. Oni koji su već prije trudnoće imali BMI između 25,0 - 29,9 bi trebalo da vode računa o tome da im se tjelesna težina ne poveća previše (oko 7 - 11,5 kg).

Samo bez pretjerivanja

Nije dobro da se previše vezujete za vagu. Prilikom svakog kontrolnog pregleda ginekolog kontroliše Vašu težinu i može da procijeni da li se nalazi u željenom opsegu. U normalnom slučaju potreba za kalorijama se povećava tek od 4. mjeseca trudnoće za oko 250 kcal. Ali potreba za važnim vitaminima i mineralima je povećana od samog početka. Zbog toga treba voditi računa o uravnoteženoj ishrani tokom cijele trudnoće, kao i u periodu dojenja. Više informacija o dodatnim potrebama za hranjivim materijama tokom trudnoće

Mnoge žene u prva tri mjeseca pate od mučnine i povraćanja, tako da skoro i ne dolazi do povećanja težine. Neke žene u tom periodu čak i izgube nekoliko kilograma.

U periodu druge i treće trećine trudnoće dolazi do nedeljnog povećanja težine (u zavisnosti od polazne težine) od 300 do 500 grama. Malo prije porođaja potrebe za energijom mogu ponovo da se smanje jer je kretanje smanjeno. Ali i u ovom slučaju važi da za svaku trudnoću potrebna količina energije može da bude različita.

Dijeta tokom trudnoće je apsolutni tabu!

Velika tjelesna težina prije trudnoće ne znači da sada treba da smršate. Time biste mogli negativno da utičete na snabdijevanje bebe hranjivim materijama. Osim toga, za vrijeme dijete - kao i u slučaju pušenja - velika količina štetnih materija dospijeva u krvotok, a time i do Vašeg nerođenog djeteta.

* BMI = Body Mass Index: odnos tjelesne težine i visine

Način obračunavanja: tjelesna težina (u kg) podijeljenja visinom na kvadrat (m2). Primjer: 60 kg : (1,60 m)2 = 23,4 kg / m2. BMI za žene koje imaju normalnu težinu iznosi 18,5 - 24,9 kg / m²