Niacin tijelu daje energiju

Zašto je niacin tako važan?

Niacin spada u grupu B vitamina. Tijelu je niacin potreban za metabolizam mozga - reguliše šećer u krvi - i pored toga za ćelijsko disanje, mišiće i vezivno tkivo. Mnogim enzimima koji učestvuju u prometu energije je potreban nijacin. Ali niacin može i više od toga: pozitivno utiče na raspoloženje, spavanje i rad srca. Uz to niacin pomaže da se otrovi i štetne materije izbacuju iz organizma.

Tokom trudnoće i dojenja tijelu treba više nijacina nego u normalnim uslovima, potrebe se kreću između 15 i 17 mg dnevno.

Dobri izvori niacina

Posebno su dobri riba i meso, ali i jaja, integralni proizvodi,  mahunarke, povrće i voće doprinose snabdijevanju niacinom. Međutim tijelo slabije koristi niacin iz biljaka nego iz životinjskih proizvoda. Dobra vijest je da je niacin relativno stabilan na toploti, svijetlu i vazduhu, kuvanjem se gubi tek oko 20 procenata. Pošto je niacin sastavljen od jedne aminokisjeline (triptofan) upotreba proizvoda bogatih bjelančevinama pruža sigurnost.

Šta se dešava u slučaju manjka

Najpoznatije oboljenje koje nastaje usljed manjka je pelagra, što znači "gruba koža". Pelagra se javljala još u 18. vijeku u područjima u kojima su za ishranu uglavnom korišćeni kukuruz i sirak, namirnice koje sadrže male količine niacina. To oboljenje se javlja i danas u zemljama trećeg svijeta. Ali u našem regionu se pelagra ne javlja.

Manjak može da dovede do poremećaja sna i do problema sa varenjem. Prvi znak može da bude gubitak apetita povezan sa suvim ustima i gubitkom težine. Može da se javi vrtoglavica, glavobolja i blaga zbunjenost.