Koliko čega?

Kako da znam da moje dijete dovoljno jede i da dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne?

Apetit i izbor namirnica se često veoma razlikuju od djeteta do djeteta i iz dana u dan. Obično djeca dobiju sve što im je potrebno tokom određenog vremenskog perioda. Najbolja potvrda adekvatne snabdjevenosti je jednostavna: ako je Vaše dijete normalne veličine i težine i zdravo je, onda dobija dovoljno. Ako niste sigurni, razgovarajte sa Vašim pedijatrom – on Vam može pomoći ukoliko je potrebno.

Koliko obroka je mom djetetu sada potrebno?

Iz iskustva, 5 obroka je taman za malu djecu: 3 glavna obroka – doručak, ručak i večera – plus jedna užina ujutru i jedna popodne. 

Koliko slatkiša je dozvoljeno mom djetetu?

Slatkiši mogu biti dio ishrane za malu djecu u umjerenoj količini: to znači mala količina jednom ili dvaput dnevno, na primjer, slatki namaz na hlebu. Važno je da djeca nauče kako da se nose sa temom slatkiša. Roditelji ipak moraju osigurati da djeca ne jedu previše slatkiša, jer:

  • prečesto konzumiranje slatkiša oštećuje zube
  • slatkiši obično sadrže mnogo kalorija i veoma malo hranljivih materija poput vitamina i minerala

Konzumiranje previše slatkiša povećava rizik od toga da dijete postane gojazno i ne dobija dovoljno ključnih hranljivih materija.

Naš savjet: Umjesto grickanja slatkiša, bolje je ponuditi ih tokom obroka, npr. u vidu slatkog namaza na hlebu ili nekog sladoleda kao užine između obroka. Grickanje osigurava nepotrebne kalorije i smanjuje apetit za redovne obroke.