Razvoj motorike

Ovdje Vam dajemo pregled koji se koraci u razvoju motorike događaju u prvih 12 mjeseci života.

Ali, vodite računa: Djeca se razvijaju različitom brzinom. Ako imate nedoumice u vezi sa razvojem Vaše bebe obratite se Vašem pedijatru.

Starost Kretanje    
Upravo rođen Sada su refleksi, dakle nesvjesne instinktivne reakcije, još veoma jaki. Ukoliko Vašoj bebi pružite prst, ona će ga odmah obuhvatiti. Kada rukom pređete preko tabana, nogica će se saviti kao da hoće nešto da uhvati.    
Oko prvog mjeseca Beba počinje da podiže glavu kada se nalazi na stomaku. Prvo veoma kratko i teško, ali vremenom sa sve više istrajnosti. Beba počinje da stavlja ruku u usta kako bi je lizala.    
Oko drugog mjeseca Noge više nisu pod stalnim uglom. Ako leži na leđima, već će jako šutirati nogama. Iz položaja na stomaku podiže glavu za oko 45 stepeni. Kada je povučete da sjedne, ona drži glavu do 5 sekundi.    
Oko trećeg mjeseca Vaša beba će se nasloniti na podlaktice kada podiže glavu kada leži na stomaku. Sa boka može da se okrene na leđa. Njeno refleksno zatvaranje šake biva lakše - ona hvata svjesnije.    
Oko četvrtog mjeseca Kada bebu stavite da sjedi, morate još uvijek da je držite za leđa. Glava joj se slobodno okreće prema obije stranama. Rutinirana je u oslanjanju na ruke i kod šutiranja nogicama. Udaljenije predemte prati očima i hvata rukom ka njima.    
Oko petog mjeseca Vaša beba pliva na suvom; klati se na stomaku. Kada je stavite da stoji, noge će zabiti na pod. Igračke stavlja u usta i prebacuje ih iz jedne ruke u drugu.    
Oko šestog mjeseca Vaša beba sada može da se nasloni sa ispruženom podlakticom. Iz položaja na leđima se sada kotrlja na lijevu ili desnu stranu. Oduševljeno se igra svojim nožicama. Kada je stavite da sjedi, ona će se oduprijeti rukama ka naprijed - i ostaće da sjedi.    
Oko sedmog mjeseca Vaša beba sada zaista sjedi ssma. Potpuno se samostalno okreće sa leđa na stomak. Kada je stavite na pod, napraviće pokrete skakutanja. Ako leži na leđima, voli da stavlja palčeve nogu u usta.    
Oko osmog mjeseca Vaša beba počinje rukom da stavlja keks ili koricu hleba ustima i da ih "glođe". To sada prija zubićima koji izbijaju. Potpuno se samostalno okreće sa leđa na stomak. I počinje da puzi: Iz položaja kada se nasloni na podlakticu ona se gura ka naprijed i povlači noge za sobom.    
Oko devetog mjeseca Vaša beba sada može samostalno da se udaljava, rutinirano puzi kroz stan. Ona vlada „pokretom makaza“, tj. male stvari drži između palca i kažiprsta. Kada je držite za obije ruke, ona će stajati oko 1 minut „uspravno“.    
Oko jedanaestog mjeseca Vaša beba sada savršeno puzi. Svuda se podiže, a uz pomoć Vaše dvije ruke učiniće prve korake. Ako je oslonac dobar, ona može da podigne jednu nogu kada stoji ili da se sruši; preduslov za hodanje.    
Oko dvanaestog mjeseca Vaše dijete sada može da hoda kada se drži za jednu ruku. Oni jako brzi prave svoje prve samostalne korake. Iz stajaćeg položaja podiže stavri dok se drugom rukom pridržava. Bez teškoća mijenja položaj sjedenja i puzanja.