Kada i kako se vrši odlučenje (odvajanje od dojke)?

Trenutak za odlučenje određujete Vi i Vaša beba. Ne postoji jasno definisani trenutak za odlučenje. Neka djeca žele da budu dojena duže nego što je majka to namjeravala da radi. Ali i lične potrebe treba ovdje, da budu odlučujuće.

Takozvana "dohrana" je potrebna Vašoj bebi za rast, uz mlijeko, najranije posle četvrtog mjeseca i najkasnije početkom sedmog mjeseca. Postepeno se obrok dojenjem zamjenjuje kašom. Takav postupak je najprirodniji način odlučenja.

Pored toga možete preostale mliječne obroke i dalje da dajete dojenjem - pod uslovom da ste Vaša beba i Vi time zadovoljni. Ako ste prinuđeni na odlučenje ili želite da obavite odlučenje, zamjenjujte polako (nedeljno) po jedan obrok dojenje mliječnom hranom za odojčad. 

Ako Vaša beba odbija "tuđe" mlijeko ili cuclu, probajte prvo sa ispumpanim majčinim mlijekom ili koristite cuclu sa majčinim mlijekom

Kada se Vaše dijete naviklo na flašu dajte mu mliječnu hranu za odojčad. Vaša proizvodnja mlijeka se smanjuje ako beba manje sisa i kada Vi smanjite unos tečnosti.

Važna napomena:

Dojenje je za Vašu bebu najbolji i najpovoljniji oblik ishrane, a ujedno je i dobra zaštita od bolesti. Često hranjenje je najbolji način da se stimuliše tok mlijeka. Tokom dojenja posebno vodite računa o tome da se hranite izbalansirano i da unosite dovoljnu količinu hrane. Odluku da se ne doji je teško naknadno promijeniti. Dohranjivanje odojčadi može da utiče na uspješnost dojenja. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u periodu od 6 mjeseci. Posavjetujte se sa Vašim pedijatrom.