Cink - motor za enzime

Zašto je cink bitan?

Količinski udio cinka u našem tijelu od dva grama je skoro zanemarljiv. Ali ta dva grama su za naše tijelo i metabolizam nezaobilazni jer cink obavlja mnoge zadatke u našem tijelu.

Njegova glavna funkcija je da aktivira enzime. Više od 70% enzima je potreban cink kao "motor", i samo se pomoću njega aktiviraju. Enzimi u tijelu mogu da se uporede sa malim katalizatorima: oni olakšavaju svaku vrstu reakcija u tijelu.

Pozitivan uticaj cinka na imuni sistem se vidi na primjeru njegovog uticaja na zarastanje rana. Ali cink je nezamjenjiv i kao stabilizator ćelijskih zidova, prilikom skladištenja insulina i za jačanje kože i kose.

Dobri izvori cinka

Tijelu trudnice treba 10 mg cinka (dojilje 12 mg). Nalazi se u telećem mesu i jetri ali ga sadrži i grašak, ovas i pšenica.

Šta se dešava u slučaju manjka

Ako tijelo ne dobija potrebnu količinu cinka rane zarastaju sporije i može se dogoditi da nerođeno dijete ne poraste dovoljno. Prvi znaci upozorenja na manjak cinka kod trudnice mogu biti poremećaji ukusa i mirisa koji se vremenom ponovo izgube. Ovo ne treba shvatati olako i u slučaju da postoji nedoumica treba se posavjetovati sa ljekarom!