Rano djetinjstvo – novo doba počinje

Srećan prvi rođendan Vašem mališi! Sada Vaše dijete nije više beba, već malo dijete, koje sve aktivnije otkriva svijet. Za to je Vašem malom djetetu neophodna zdrava ishrana koja mu obezbijeđuje dovoljno energije i mnogo hranljivih materija. 

Mala djeca imaju posebne nutritivne potrebe. Neophodna im je veća količina hranljivih materija, ali i dalje ne mogu da tolerišu sve što odrasli i starija djeca jedu. 

Osigurajte zdravu ishranu sada, npr. sa mnogo voća i povrća, jer je ovo trenutak kada djeca razvijaju prehrambene navike koje mogu zadržati čitavog života. 

U ovom uzrastu mala djeca posebno razvijaju prirodnu želju da što više moguće urade sami. To uključuje i želju da jedu kao odrasli. Izraz "Mogu to sam" postaje dio svakodnevnog dječijeg rečnika čim progovore. Podstaknite radost koju pruža samostalnost i dozvolite Vašem djetetu da isproba i nauči što je više moguće o hrani.

Mnogi roditelji su pomalo zbunjeni u vezi sa pravilnom ishranom u ovom uzbudljivom periodu. Nisu sigurni da li su proizvodi za bebe i dalje prikladni ili šta već smije da se jede tokom porodičnih večera. Voljeli bismo da Vas uz pomoć našeg vodiča pratimo i podržavamo tokom sadržajnog ranog djetinjstva Vašeg djeteta.

Prilagodite obroke koje nudite u skladu sa razvojem Vašeg djeteta. Neka djeca već mogu dobro da žvaću i vole da jedu istu hranu kao ostatak porodice, dok drugoj i dalje može biti potrebna kaša. Ipak, kada je u pitanju izbor hrane, postoji samo nekoliko ograničenja.

Molimo Vas da na naše preporuke gledate kao na smjernice, a ne kao na "moranje". Ishrana ne može uvijek da prati plan jer Vaše dijete neće uvek jesti ono što mu se nudi, ili nećete biti kod kuće, ili nećete imati sve što Vam je potrebno da biste se držali plana. To je sasvim u redu. Jedino je važno da nudite obroke koji su u skladu sa planom kada god je to moguće i da nudite balansiranu ishranu tokom cijele nedelje.