Koliko je sna potrebno mojoj bebi?

Svako dijete ima svoj potpuno individualni ritam spavanja i jela, takođe i potrebu. Novorođena beba u prvim nedeljama još uvijek nema osjećaj za dan i noć. Mogućnost da se utiče na ritam je veoma mala.

Roditelji mogu dijete da podrže u njegovom razvoju, ali odlučujuće je u početku dijete. Poneka odojčad imaju jaku unutrašnju težnju ka redovnosti. Ta djeca rano prospavaju cijelu noć. Druge bebe svoje potrebe za hranom i spavanjem mjesecima prijavljuju uvijek u drugo vrijeme dana i noći. Potrebna im je podrška roditelja da bi stekli redovitost, odn. ritam koji je podnošljiv za cijelu porodicu.

Važan je konstantan miran tok dana sa redovnim obrocima, vremenima spavanja i drugim aktivnostima, kao npr. šetnje ili rituali. Red koji se redovno ponovo javlja kao što su kupanje, jelo, priča za laku noć ili uspavanka utiču umirujuće. Vodite računa o tome da obnovite i Vaše sopstvene rezerve energije tako što ćete se uravnoteženo hraniti, unositi dovoljno tečnosti preko dana i imati više pauza za odmor u toku dana.

U prvim nedeljama života

Čini se da Vaša beba u prvim nedeljama života spava skoro po cijeli dan – zaista je to oko 18 sati dnevno, često u odeljcima od po 4 sata, koji se prekidaju fazom budnog stanja kako bi se unijelo tečnosti, promijenile pelene i mazilo.

U prvih 4 do 6 mjeseci

U prvih 4 do 6 mjeseci Vaša beba uči da razlikuje dan i noć. Zato što dnevni i noćni ritam nije urođen, već se unutrašnji sat tek mora podesiti prema događajima u porodici. Često kratko spavanje vremenom prerasta u dugotrajne periode spavanja. Faze budnog stanje takođe postaje sve duže.

Sa 6 do 12 mjeseci

Sa 6 do 12 mjeseci većina djece noću spava oko 11 sati, a preko dana 2 puta po 1-1,5 sat. Dremke preko dana ne bi trebalo da traju duže, jer bi Vaše dijete moglo da ima probleme sa noćnim spavanjem.

Neki roditelji nerado bude svoje dijete, jer misle da je njihovom organizmu potreban san. Međutim, da se zdrav ritam ne bi ugrozio, bolje je da se djeca, koja preko dana izuzetno dugo spavaju, blago probude. Bolje da dijete preko dana posle buđenja bude kenjkavo, nego noću kada se naspavalo i kada želi da bude zabavljeno. Koristite faze rasta preko dana tako što ćete se puno i intenzivno baviti Vašom bebom. Najduža budna faza u trajanju od 4 do 5 sati bi trebalo da bude uveče pred spavanje. I to doprinosi dobrom uspavljivanju i spavanju tokom cijele noći.

U 2. godini života

U 2. godini života djeci treba oko 13 sati sna denvno. Ako od toga 11 sati odu na noć, onda ostaje još jedno spavanje u podne. Neka djeca sa 10 mjeseci počinju samo sa još jednim spavanjem u podne, druga sebi daju vremena do 1,5 godine.

U 3. godini života

Što su djeca starija, to im treba manje sna. U 3. godini života djeca spavaju još samo oko 12 sati. Mnogi će se potpuno odvići od spavanja u podne, a neki će spavati u podne sve do vrtića.

Podaci o pojedinačnim starosnim grupama

Sledeći podaci o pojedinačnim starosnim grupama predstavljaju prosječne vrednosti, individualna potreba za snom varira od djeteta do djeteta. Odstupanja od 1 do 2 sata plus ili minus ne predstavljaju povod za brigu. A ponekoj djeci je još manje sna sasvim dovoljno.

Uzrast Ovoliko sna treba Vašem djetetu dnevno (=24 sata)
Novorođenče 16 do 20 sati
3 nedelje 16 do 18 sati
6 nedelja 15 do 16 sati
4 mjeseca 9 do 12 sati noću i 2 spavanja (od po 2-3 sata)
6 mjeseci oko 11 sati noću i 2 spavanja (od 1 - 1,5 sat)