Plakanje i vriskanje

Šta raditi kada beba vrišti?

Prva reakcija kada Vaše dijete plače jeste da se ono podigne ili da sjednete do njega kako bi se smirilo. Vi automatski činite pravu stvar! Vrištanje je signal Vašeg djeteta da mu je neprijatno. Kada beba vrišti treba joj izvjesnost da ste tu i da ona nije sama.

Kako ćete Vašoj bebi koja vrišti najbolje pomoći?

  • Vaše dijete je gladno ako duže vrijeme ne može da se utješi kada ga uzmete u naručje. Ako je prošlo više od 2 sata od obroka, onda bi Vašu bebu trebalo da dojite, odn. da joj date flašicu. Ako je tek prije 1 sata dobila bogati obrok, onda glad teško da može da bude uzrok za njeno vrištanje. Onda radije pokušajte da uzmete bebu u naručje, da ona ponovo podrigne i da malo odugovlačite sa sledećim obrokom. Jer, ako su razmaci između obroka premali, onda bebin stomak još uvek nije ispražnjen od prethodnog obroka - a Vaša beba će vjerovatno još više vrištati!

  • I nadimanje može da bude uzrok bebinom plaču. Ono se javlja kada se na primjer vazduh nalazi u stomaku, a dijete posle poslednjeg obroka nije dovoljno podrignulo. Zbog toga za svaki slučaj podignite dijete, da bi ono još jednom moglo da podrigne. Ponekada  pomaže da se dijete lagano ljulja ili da rukom masirate njegov stomačić blagim kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. To će osloboditi mjehuriće vazduha u stomaku od kojih dijete teško može samo da se oslobodi. Pomoć protiv nadimanja pruža i zdrava nastanjenost crijevne flore kulturama mliječne kisjeline. Ovdje možete više da pročitate o ovim malim pomoćnicima.

Savjet: Otpjevajte Vašem djetetu, kada ono plače, uspavanku ili mu nešto pričajte. Često će mu već i Vaš glas pružiti utjehu ili osećanje sigurnosti i da ste uz njega.

  • Provjerite da li su pelene mokre ili je možda guza bebe postala crvena.
  • Možda Vaša beba plače zato što joj je hladno. Na hladnoću su mala djeca još veoma osetljiva. Da bi se zagrejao krevetac može se pred spavanje koristiti poseban termofor za bebe sa presvlakom od frotira. Doduše, vodite računa da vrela voda ne može da iscuri i da ne bude suviše vrela! Kada Vašu bebu stavite u krevetac, onda opet izvadite termofor iz kreveca.
  • Međutim, bebe plaču i kada im je pretoplo. Vaša beba se znoji na vratu: Pipanjem ćete provjeriti da li je pretoplo obučena. Odeća treba da bude od prirodnih vlakana, jer ona omogućavaju dobru razmjenu toplote sa okolinom. U tome beba neće biti pretoplo, niti prehladno upakovana. Vunene jaknice i kapice potrebne su samo za napolje, i to samo onda kada je hladno ili vjetrovito.

Savjet: Otpjevajte Vašem djetetu, kada ono plače, uspavanku ili mu nešto pričajte.  Često će mu već i Vaš glas pružiti utjehu ili osećanje da ste uz njega.