Ovako Vaša beba spava sigurno

U rijetkim slučajevima može u 1. godini života za vrijeme spavanja da dođe do iznenadne smrti djeteta. Na sreću postoji efikasna preventiva: pravilna okolina za spavanje. Jednostavne mjere pomažu da se rizik za Vašu bebu svede na minimum. Sledeće preporuke su naučno zasnovane i dokazale su se u praksi.

Položaj na leđima

Vaša beba bi od 1. dana i uvijek - dakle i danju - da spava na leđima. To je najvažnija preventivna mjera za siguran san i smanjuje rizik od iznenadnih smrti djeteta za 50%.

Briga da bi beba u položaju kada spava na leđima mogla da proguta hranu koju je povratila ili čak da se zbog toga uguši je prema stručnjacima potpuno neosnovana i, nažalost, često prepreka za siguran položaj za spavanje.

Kada je Vaša beba budna i aktivna trebalo bi je svakako staviti i na stomak kako bi naučila da podiže glavicu. A kasnije, kada Vaša beba sopstvenim snagama bude mogla da se okrene na stomak, u tom položaju slobodno možete da je ostavite da spava. U tom stadijumu razvoja je rizik od iznenadne smrti djeteta veoma mali, tako da položaj kod spavanja više ne igra nikakvu ulogu.

Džak za spavanje umjesto ćebeta

Adekvatan džak za spavanje beba ne može da zbaci nogama ili da ga prevuče preko glave. U dječiji krevetac ne stavljajte ćebad i jastuke. To je važno kako beba ispod njih ne bi mogla da zavuče glavu i tako sebe dovede u opasnost.

Da bi veličina bila odgovarajuća važi sledeće pravilo: Visina djeteta plus 10 cm sa svake strane. Otvor za vrat ne sme da bude veći od obima glave. Već postoje džakovi za spavanje za novorođenčad.

Zaštita od pregrijavanja

U spavaćoj sobi i zimi ne treba da bude toplije od 18°C. Idelna temperatura za spavanje je na 16°C - 18°C. Ručice i nogice Vaše bebe smiju da budu hladni, što ne znači da joj je hladno. Vašoj bebi su pelene, bodi, pidžama i džak za spavanje dovoljni za spavanje - ako je temperatura sobe ljeti veća onda u skladu sa tim i manje.

Ako se Vaša beba znoji u predjelu vrata, onda joj je okolina pretopla. Molimo Vas da za spavanje ne oblačite kapicu, preko slobodne glavice će beba na najbolji način regulisati svoju temperaturu. Termofori i električna ćebad se, ako uopšte, smiju koristiti samo za prethodno zagrijavanje kreveca. Za spavanje su nepotrebni i opasni. Ovčije krzno ili slično takođe ne ide u krevetac bebe.

Dim od cigareta je štetan

Pušenje u okolini Vaše bebe povećava rizik od oboljenja, kao i od iznenadne smrti djeteta. Molimo Vas da u stambenom okruženju ne pušite i nemojte pušiti u prisustvu bebe.

Sopstveni krevet za bebu u spavaćoj sobi roditelja

U 1. godini bi beba trebalo da spava u sopstvenom krevecu u Vašoj spavaćoj sobi.

Dojenje je zdravo

Ako je moguće trebalo bi da dojite Vašu bebu 4-6 mjeseci. To jača njen organizam i imuni sistem.