Dobre navike u ishrani – podstaknite ih sada!

Obratite pažnju na ono što Vaše dijete jede dok je malo. Tokom ranog djetinjstva postavljaju se temelji za dugoročne zdrave navike u ishrani koje može zadržati tokom čitavog života.

  Iskoristite priliku da provjerite sopstvene prehrambene navike i promenite ih ako je potrebno! Kao roditelji predstavljate važan uzor djetetu u njegovom odabiru hrane i prehrambenim navikama. Uvijek pokušavajte da jedete zajedno sa djetetom: cijela porodica bi trebalo da se okupi zajedno za stolom barem jednom dnevno. Djeci su dok jedu potrebni društvo i dobri uzori.

Idealno bi bilo da Vašem djetetu nudite širok spektar zdrave hrane. Raznovrsna ishrana puna zdravih sastojaka osigurava balansiran unos hranljivih materija. Čak i ako su neka jela odbijena u početku, važno je opušteno ih ponuditi ponovo. Praktično je imati sve komponente obroka na stolu i dopustiti djetetu da bira. Pravilo je da treba pojesti nešto od onoga što je na stolu, a dijete može da odabere šta.  Djeci je potrebno do 10 "eksperimenata" prije nego što prihvate novo jelo i rado ga pojedu. Tada je naravno Vaše voljeno biće zaslužilo pohvalu.

Jelo – zadovoljstvo za djecu i roditelje

Već pri kraju prve godine Vaše dijete može naučiti da samostalno jede, kada bezbjedno sjedi u hranilici. Hranu koju je lako pokupiti može jesti prstima. Polako će naučiti da jede kašikom. Dajte Vašem djetetu pribor za jelo koji je prikladan za malu djecu, sa blago zakrivljenom kašikom i VELIKOM! portiklom, jer je pravljenje nereda dio učenja. Možda ćete htjeti da prekrijete i odjeću i pod.

 Dajte Vašem djetetu dovoljno vremena da se igra sa svojom hranom. U početku, hrana će biti svuda sem u ustima, ali to je sasvim normalno. Sačuvajte strpljenje i pomozite Vašem djetetu demonstriranjem, ohrabrivanjem i pohvalama. Ako je Vašem djetetu dosta pokušavanja možete mu pomoći tako što ćete ga nahraniti, kako biste omogućili Vašem malom istraživaču da se zasiti.