Odakle dolaze naši organski bademi? Dje i kako se gaje?

Prvobitno divlje drvo badema dolazi sa Mediterana i uzgaja se već duže vrijeme. Bademi za ulje koje HiPP koristi dolaze iz Španije. Naša drva badema rastu na mediteranskoj obali Španije, na "Kosta Blanki" u Alikanteu, gdje je klima odgovarajuća. Drva badema su organski uzgajana i obrađivana (prema Zakonu EU o organskoj proizvodnji 834/2007/EU).

Kako se dobija naše organsko bademovo ulje?

Naše organsko bademovo ulje se dobija iz zrelih, slatkih badema, takozvanih "pinchados"-a. U Španiji se branje badema odvija u avgustu, a bademi se prevoze u Njemačku. Biraju se samo najkvalitetniji plodovi badema, hladno cijeđeni i zatim filtrirani. Presovanje se vrši mašinski. Nepoželjni proteinski elementi se filtriraju. Samo ovaj proces čišćenja garantuje kvalitet i neoštećenost trajnog proizvoda.

Zašto je organsko bademovo ulje tako visokog kvaliteta?

Bademovo ulje je jedno od najcjenjenijih i najskupljih ulja za njegu kože. Sadržaj ulja jednog badema je između 50 i 55%. Bademovo ulje je svjetlo žuto, prilično rijetko i ima karakteristično blagi miris i ukus. Zbog svog sastava, bademovo ulje pripada najcjenjenijim uljima za njegu kože i ima veoma hranljiva svojstva: bademovo ulje je prirodno bogato jednostruko i dvostruko nezasićenim i masnim kisjelinama (> 90%)  koje prijaju koži, izuzetno dobro je njeguju i štite. Procenat oleinske kisjeline (~70%) je izuzetno visok u bademovom ulju, praćen linolnom kisjelinom (> 20%) koja doprinosi zdravlju kože. γ-linolna kisjelina ima veoma pozitivan efekat na suvu kožu. Bademovo ulje sadrži i prirodni vitamin E (tokoferol) koji je antioksidans (kao presretač slobodnih radikala) i stoga štiti kožu od spoljašnjih uticaja.

Zašto je organsko bademovo ulje tako dobro prilagođeno za njegu bebine kože?

Bademovo ulje se pokazalo kao efikasno u kozmetici vjekovima unazad i tokom istorije je poznato po svojim svojstvima za njegu kože. Pokazalo se kao dobro u njezi osjetljive bebine kože budući da ga osjetljiva i suva koža dobro podnose,  a obnavlja i ulja potrebna koži. Bademovo ulje je neuporedivo blago i neiritirajuće. Kombinacija njegovih hranljivih efekata i posebne blagosti dovodi do toga da ga babice često preporučuju za njegu bebine kože. Takođe je i savršeno za masažu budući da kožu čini čudesno mekom.