Plan ishrane: Od 4. mjeseca do 6. mjeseca

Majčinsko mlijeko - dokle god vi i vaše dijete želite

* Počnite sa odvajanjem hrane u skladu sa razvojem djeteta i počnite posle četvrtog mjeseca najranije i najkasnije od 6. mjeseca.

Pravo vrijeme da se počne sa dopusnkom hranom

Djetetu treba dati dopunsku hranu u četvrtom mjesecau najkasnije i najkasnije do 6. mjeseca *. Postoje neke bebe u dobi od 4 do 5 mjeseca koje ne mogu zadovoljiti svoj apetit samo sa majčinim mlijekom ili mliječnim formulama, a za pravilan razvoj i  rast ima potrebu za dopunskom hranom. Isto tako, do kraja šestog mjeseca  postoje bebe koje su na majčinim mlijekom ili mliječnim formulama, a tada su spremne za odlazak hrane. Odluku o početku odvajanja uvijek treba izvesti u skladu sa razvojem vašeg djeteta. Da li vaša beba nije stvarno puna samo od majčineg mlijeka ili formule? Da li vaša beba drži glavu direktno unazad i pokazuje interesovanje za novu hranu i kašiku? Onda možete početi sa dopunskom ishranom . Ako niste sigurni, pitajte svog pedijatra za savjet.

 Ako vaša beba bljucka prve kašike kaše, samo budite strpljivi. Ona ili on mora da nauči kako progutati. Zbog toga ćete na početku dati vašoj bebi puno kašika hrane, tako da vaša beba ima dovoljno vremena da se upozna sa novim oblikom ishrane, novim ukusom i novim utiscima.

* Preporuka Odbora za ishranu ESPGHAN, 2008. (Evropsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu).

 

Zašto je dopunska hrana tako važno za vašu bebu?

Sa rastom samo mlijeko ili mliječne formule više neće biti dovoljne za snabdevanje vaše bebe sa svim hranjivim materijama i energijom koja mu je potrebna. Nove razvojne faze postaju važne i čvrsta hrana trenira usta i suočava se sa mišićima. I konačno, uvodeći dopunsku hranu, vaša beba će upoznati različite ukuse, što je važno za dalji razvoj vašeg djeteta do detinjstva.

 

Kako da počnem sa dopusnkom ishranom?

  Pojedinačne mliječne obroke tokom cijelog dana postepeno će se zamijeniti otpuštanjem hrane u narednim sedmicama i mjesecima. Počinjemo sa ručkom, nastavimo za večeru i na kraju dodamo popodne. Ujutro će vaša beba nastaviti da dobija uobičajni mliječni obrok. 

HiPP počinje sa odvajanjem hrane što je lakše. Za prve kašike, postoje HiPP povrćne sorte sa samo nekoliko sastojaka koje je vrlo lako pročistiti.

Prvi obrok

Počnite sa 4 do 6 malih kašika pirinča u toku ručka (na primjer, sa prvom mrkvom za dojenče, Prvom bundevom itd.). Nakon toga, vaša beba će dobiti uobičajeno dojenje ili bočicu da se oseća puna. Možete povećati količinu povrća za nekoliko kašika svakog dana. Budite strpljivi, čak i ako vaša beba prvo odbije da pojede povrće. Pokušajte ponovo u narednih nekoliko dana. Preporučujemo da vi i vaša beba uzimate sve što vam je potrebno. Posle nekoliko dana možete alternativno ponuditi nove vrste povrća (na primjer, sa prvom mrkvom za dojenče, Prvom bundevom itd.) Nakon toga proširite meni sa krompirom - npr. Sa HiPP mrkva sa krompirom, HiPP paskanat sa krompirom ili HiPP tikva sa krompirom. Ako želite, možete uvećati topli obrok u večernjim satima ako bolje odgovara vašem dnevnom ritmu.

Ako sve ide glatko sa povrćem, nakon treće sedmice možete napraviti sledeći korak i dovesti kompletan meni. HiPP nudi svoje paprike za povrće-krompir u mnogim ukusnim sortama kao HiPP Menus. Čim vaše dijete pojedei čitav meni tokom ručka, zamijenili ste prv mliječni obrok sa dopunskom hranom.

Savjeti za početak od dopunske ishrane:

• Pojedinačni meniji: Možete kreirati pojedinačne menije kombinovanjem HiPP tegle. Jednostavno miješajte HiPP povrće (oko 100 g) sa pola tegle pripreme HiPP mesa (oko 60 g).

• Desert za bebu? Kao desert preporučujemo nekoliko kašika plodova bogatog vitaminom C. Vitamin C pomaže u apsorpciji dragocjenog gvožđa od povrća u tijelo.

Savjet: samo zagrijte toliko hrane za bebu kako će vaša beba vjerovatno pojesti. Ostatak nepodgrijane hrane držite u frižideru i upotrebite ga do sledećeg dana. Nemojte koristiti zagrijanu hranu za hranu nakon hranjenja.

Važno! Ako koristite mikrotalasnu pećnicu: uklonite poklopac i pokrijte otvaranje. Dobro promiješajte posle zagrijavanja! U mikrotalasnoj pećnici, hrana se možda neće zagrijati jednako. Takozvan toplotnoi gnijezdo može se formirati. Koristite samo plastičnu kašiku kako ne bi oštetili staklo. Provjerite temperaturu prije ishrane.

Da bi pronašli pravu grupu proizvoda HiPP, potražite sledeće šifre boja na polici: