Da li je mojoj bebi noću potrebna hrana?

Svako dijete ima svoj potpuno individualni ritam spavanja i jela, takođe i potrebu. Novorođena beba u prvim nedeljama još uvijek nema osećaj za dan i noć. Beba jednostavno još uvijek nije naviknuta da u dužem periodu ne dobija hranu. U majčinoj utrobi je u svako doba dana i noći mogla da utoli svoju glad. Zbog toga ćete bar u prvim nedeljama sigurno biti probuđeni noću da biste hranili bebu.

Ako svojoj bebi dajete početnu mliječnu hranu, onda Vaš partner i Vi možete noću naizmjenično da hranite bebu kako biste se rasteretili. Ovo je naravno moguće i onda kada uveče ispumpate majčino mlijeko i kada ga čuvate u frižideru (na  +4°C bis +6°C dobro zatvoreno najviše 2 dana).

Sa tri mjeseca beba noću može već duže vreme bez obroka, pa stoga može i malo duže da spava u komadu nego preko dana. Od druge godine života djeci noću hrana više nije potrebna, jer se u tom uzrastu ritam gladi i jela kod zdravog djeteta uskladi preko dana.

Prije spavanja mliječna kašica

Kao poslednji obrok pred spavanje mliječna kaša može duže da zasiti nego mliječna hrana. HiPP mliječne kaše postoje kao instant proizvod koji se priprema samo sa vodom ili gotovo pripremljen u teglici kao što su HiPP kašice za laku noć! Mliječne kašice - bez dodatog šećera. I HiPP-ova flašica za laku noć od 6. mjeseca predstavlja kombinaciju od mlijeka i žitarica koja se po svom sastavu mogu uporediti sa mliječnom kašom. Ovu mliječnu hranu u početku možete davati u flašici, a kako beba postaje starije iz šolje. Podrazumijeva se da bi dijete u uzrastu kada unosi dopunsku hranu trebalo da poznaje kašiku i da dobija dovoljno hrane za žvakanje.

Preko dana je važno da bude dovoljno sito

Da bi dijete noću bilo sito nije samo hranljivi večernji obrok važan, već isto tako i da je dijete preko dana u cjelini bilo dovoljno sito. Ukoliko beba treba da prespava cijelu noć bez jela, onda je važno da ona preko  dana zadovolji svoju potrebu za hranom. Pokušajte da sadržaj energije iz noćnog obroka pomjerite na dan. Ponudite obrok u podne, koji sadrži povrće i meso. Zameniti mliječni obrok samo sa teglicom povrća je premalo. U početku dohrane dopunskom hranom i sve dok Vaša beba još uvijek ne može da pojede cijelu porciju, posle toga joj još uvijek možete davati mlijeko sve dok ne bude potpuno sita. Količina mlijeka će se iskustveno smanjiti sve dok se mliječni obroci kompletno ne zamijene kašicom.

Odvikavanje od noćnih obroka

Noćni obrok može da bude navika koje beba samo nerado želi da se odrekne. Ako se beba i dalje javlja noću, preporučujemo Vam da po potrebi pokušate sa nezaslađenim čajem ili prokuvanom vodom, ali joj nemojte davati hranu. Noćni obroci sprečavaju da se prospava cijela noć i mogu da škode prvim zubićima, jer se oni, prema iskustvu, posle toga više ne peru. Odvikavanje, razumije se, zahtijeva određeno vrijeme i strpljenje, ali uz blagu dosljednost ćete sigurno stići do cilja!