Transport hrane za bebu na putovanju

Kako hranu za bebe mogu da transportujem u automobilu?

U prtljažniku automobila se mogu postići temperature od 40°C i više, pa je zbog toga neophodan poseban oprez:

Suvi proizvodi, kao što su mliječna hrana, kašica od žitarica u obliku praha i teglice na bazi voća (voće, voće i žitarice, voće sa jogurtom, voćni duet, mali obrok i napici) su neosjetljivi. Ove proizvode možete bez problema da stavite u prtljažnik automobila.

 

Nasuprot tome, povrće i proizvodi koji sadrže meso (obroci, pripremljeno meso) su osjetljivi kada se duže vrijeme izlože temperaturama iznad 40°C. Zbog toga treba posebno voditi računa o tim proizvodima. Ove proizvode skladištite po mogućnosti u vozačkoj kabini. Tu će temperature zbog provetravanja i klimatizacije biti niže.

Kod transporta u prtljažniku: Teglice prije početka puta ohladite u frižideru, a zatim ih stavite u rashladne posude za transport (torbe, kutije).

Teglice dodatno upakujte tako da se ne razbiju.  Najbolje kao cijelo pakovanje koje je još uvijek upakovano folijom. Svi proizvodi koji će se koristiti trebalo bi za vrijeme vožnje da budu na dohvat ruke u vozačkoj kabini.

Transport avionom

Hranu za bebe  možete, kao dodatni prtljag,  ponijeti u koferu (npr. u tvrdom koferu). Teglice treba dobro upakovati da se ne razbiju i dodatno ih staviti u plastične kese da bi se sadržaj kofera dodatno zaštitio.

Doduše, preporučuje se da se hrana za prva 2 dana ponese u ručnom prtljagu, kako bi beba, u slučaju da prtljag stigne sa zakašnjenjem, ipak bila sigurno zbrinuta.

Skladištenje hrane za bebu u mjestu odmora

U mjestu odmora teglice treba čuvati ispod 30°C. Prije upotrebe teglice obavezno provjerite da li je još uvijek originalno zatvorena. Ako je staklo bez vakuuma, onda više nije pogodno za konzumaciju.

Kako se prepoznaje nestanak vakuuma kada je teglica zatvorena? Iz teglice vakuum nije nestao i ona je stoga u redu, kada...

1. poklopac se ne uleže. Pritisnite na sredinu poklopca.

2. se prilikom otvaranja teglice čuje „prasak“.

Želimo Vam srećan put i lijep odmor!