Moje dijete je tako izbirljivo

Moje dijete je tako izbirljivo i odbija toliko jela – šta mogu da učinim?

Često se dešava da mala djeca odjednom postanu izbirljiva kada je hrana u pitanju. Iznenada odbijaju nove namirnice, ali i namirnice koje su ranije voljela da jedu. Ovo djelimično može imati veze sa time da otkrivaju svoju volju i žele da imaju vlast nad sopstvenom ishranom. Odbijanje novih stvari može biti povezano sa strahom tipičnim za malu djecu, poznatim kao "neofobija".

Sumnja se da razlog za to ima biološku pozadinu, jer svaka nova namirnica nosi rizik da je otrovna. Dječji oprez je njihova zaštita, u uzrastu kada uče da hodaju i mogu da pobjegnu od roditelja. Važno je da roditelji znaju da je to obično privremena "Ovo mi se ne dopada" faza, koju ponovljeno iskustvo sa namirnicom može da promijeni. Odbijanje različitih namirnica je samim tim normalno kod male djece i najbolje je ne kritikovati ga. Djeci je često potrebno nekoliko pokušaja prije nego što im se određena namirnica dopadne.

Savjeti:

Ponudite Vašem djetetu širok asortiman namirnica u opuštenoj atmosferi – uključujući i one koje je prethodno odbilo. Loše raspoloženje kvari apetit – što više roditelji zvocaju zbog probirljivosti, to manje djeca žele da jedu. Zdrav izbor namirnica na stolu daje djetetu mogućnost da dobrovoljno proba različite stvari i nauči da ih voli. Budite dobar uzor i jedite raznolike i zdrave obroke.

Nekada miješanje odbijene namirnice sa namirnicom koja je omiljena može pomoći djetetu da se polako navikne na ukus (na primjer, pomiješajte novu vrstu povrća sa omiljenim povrćem poput šargarepe). Čak i ako je potrebno nekoliko mjeseci i Vaše strpljenje slabi – prije ili kasnije Vaše dijete će jesti mnogo različitih namirnica, zato se opustite i nastavite da pokušavate.