Carski rez

Tokom carskog reza, fetus se hirurški (kroz rez na abdomenu) izvlači iz majčine materice. Postoji razlika između primarnog carskog reza i sekundarnog carskog reza. Primarni carski rez se planira i sprovodi prije početka prirodnog porođaja. Sekundarni carski rez se sprovodi nakon što je porođaj već počeo. Ovakav carski rez se obično obavlja usljed komplikacija koje se javljaju tokom porođaja, što dovodi do toga da se porođaj ne može izvesti bez rizika.

Danas se u Njemačkoj prosječno troje od desetoro djece rađa carskim rezom. Učestalost carskog reza je posljednjih godina značajno porasla.

Tokom hirurškog porođaja, beba ne prolazi kroz prirodni porođajni kanal i ne dolazi u kontakt sa vaginalnom florom majke. Istraživanja su pokazala da je crijevna flora kod beba rođenih carskim rezom različita od crijevne flore beba rođenih vaginalnim porođajem. Dojenje je takođe najbolje za bebe rođene carskim rezom, jer majčino mlijeko sadrži važne komponente kao što su probiotici i prebiotici. Ako ne dojite, konsultujte se pedijatrom da biste saznali koja je mliječna formula za novorođenčad pogodna za vašu bebu. Bebe koje ne sisaju mogu imati koristi od mliječne formule za novorođenčad koja sadrži prebiotike i probiotike.