Priprema mliječne formule

Da bi priprema mliječne formule za novorođenčad bila higijenska i bezbijedna, neke važne stvari treba imati na umu.

Za pripremu hrane za flašicu treba koristiti svježu vodu iz česme, a za pripremu formule za novorođenčad treba koristiti odgovarajuću flaširanu vodu. Ne treba koristiti vodu iz olovnih cijevi ili bunara. Ako niste sigurni u kvalitet vode, možete se obratiti nadležnim organima kako biste provjerili, ili u svakom slučaju koristite flaširanu vodu koja je pogodna za pripremu formule za novorođenčad.

Važna je i pravilna temperatura vode. Da bi se osiguralo da voda iz česme nije zagađena, treba je prokuvati, a zatim ohladiti na oko 40 - 50 ° C. Hlađenje je važno da bi se izbjegle opekotine, kao i da bi se izbjegao gubitak nutrijenata. Temperatura hranjenja od oko 37 ° C je idealna za novorođenčad. Temperaturu možete provjeriti na svojoj nadlanici, ili koristeći termometar.

Mliječna formula za novorođenčad je plodno tlo za razvoj bacila. Patogeni se mogu mnogo brže razmnožavati ako prođe vrijeme između pripreme i hranjenja. Stoga, mliječna formula mora uvijek biti svježe pripremljena, hranjenje treba da bude brzo, a ostatak se mora baciti.