Banane iz džunli Kostarike

Organski i pravično

Tradicionalna, naročito ukusna sorta banana „Gros Michel" raste pod optimalnim uslovima u džunglama Kostarike. Ima veoma bogat ukus, savršen procenat šećera za dječiju hranu i nikada se ne nalazi na velikim plantažama. Lokalno stanovništvo uzgaja ovu sortu banana u planinskoj džungli koristeći tradicionalne metode, čime čuva jedinstveni biodiverzitet džungle.

HiPP-ova saradnja sa lokalnim prozvođačima traje veoma dugo. Oko 1000 manjih gazdinstava može  računati na sigurnu prodaju i fer cijene.  Zaposleni HiPP-a rade na licu mjesta, kako bi obezbijedili besprekorni kvalitet proizvoda, koje HiPP koristi za proizvodnju hrane za bebe vrhunskog kvaliteta. Tokom dvije decenije, između njih i lokalnih porodičnih poloprivrednih gazdinstava, razvio se odnos dubokog uzajamnog povjerenja. Na taj način, njemački proizvođač hrane za bebe je preuzeo veliku društvenu odgovornost za te ljude, jer su sada u mogućnosti da zarade za život, što je u prošlosti često bilo nemoguće.

Prije svega, uglavnom su žene te koje stoje iza projekata uzgoja banana, na osnovu kojih više od 10000 stanovnika ostvari profit na direktan ili indirektan način. Pored koristi za društvo, ovo takođe ima i ekološke prednosti: nasuprot bananama koje se uzgajaju na plantažama, ovdje stabla banana rastu pojedinačno i prirodno udaljena jedna od drugih.Ukoliko je jedno stablo bolesno ili zaraženo glivicama, ono se može ukloniti da bi se spriječilo širenje na druga stabla. Za razliku od konvencionalnih metoda uzgoja, ne koriste se pesticidi niti hemikalije. Na ovaj način, čuva se prirodno stanište ljudi, biljaka i životinja i štiti biodiverzitet.