Pripravnici u HiPP-u čine mnogo za biodiverzitet

Mladi pripravnici HiPP-a redovito učestvuju u kampanjama za zaštitu biološke raznolikosti. Pod vođstvom koordinatora za održivost u HiPP-u i uz naučnu pratnju nevladinih organizacija, upoznaju se sa odnosima u prirodi i otkrivaju šta mogu učiniti za očuvanje biološke raznolikosti. Povrh svega, daju stvaran doprinos zaštiti biološke raznolikosti sađenjem drveća i pravljenjem staništa za vodozemce.

Protiv genetskog inženjeringa u biljkama

HiPP je strogo protivi genetskom inžinjeringu u biljkama i podržava škole u edukaciji mladih koje rizike nosi primjena hemije agrikulturi.

Ravnoteža između prirode i vrsta veoma je složen sistem sa vlastitim pravilima. Za HiPP je vrlo važno zaustaviti širenje GMO-a,  koji su opasni u svim aspektima. Zbog toga HiPP aktivno podržava školski projekt „Život van kontrole“,kojim Bayrischer Lehrerverband eV, Bund Naturschutz u Bayernu (BN) i Bund Umwelt-und Naturschutz Deutschland (BUND) žele edukovati djecu u školama o genetskom inženjeringu u poljoprivredi. HiPP smatra da ima posebnu odgovornost za sprječavanje ekstremnog smanjenja broja  vrsta i pasmina, koje nastaje kao rezultat genetskog inženjeringa i  ima dramatične posljedice po biološku raznolikost. Ovdje se radi o temeljima za cjelokupan živi svijet, pa samim tim i o budućnosti naše djece na našoj planeti.