Imuni sistem

Imuni sistem je sistem odbrane od infekcija koje izazivaju patogeni kao što su bakterije i virusi. Ljudski imuni sistem uspijeva da spriječi većinu spoljnih napada, a da mi to uopšte i ne primijetimo. Tek kada se pojave simptomi, kao što su kašalj, curenje iz nosa, mučnina, dijareja i groznica, primijetimo da se naš imuni sistem bori protiv stranih tijela i pokušava da ih neutrališe.

Naš imuni sistem štiti organizam od infekcija i na složen način interaguje sa našim organima, ćelijama i molekulima, od kojih svaki ima svoju specifičnu ulogu. Crijevna flora i crijeva igraju veoma važnu ulogu. Crijeva kod beba su još uvijek nerazvijena i nedovoljno kolonizovana "dobrim" bakterijama koje štite od patogena. Stoga, imuni sistem bebe, u materici i neposredno nakon rođenja, još uvijek nije u stanju da se efikasno bori protiv patogena. Dijete zavisi od onoga što je poznato kao "pasivni imunitet". Beba prima ovu zaštitnu funkciju putem majčinih antitijela i drugih imunološki aktivnih supstanci, koje dobija kroz majčino mlijeko. Posebno kolostrum, prvo mlijeko, bogato antitijelima, koje se luči u prvim satima i danima nakon rođenja, sadrži mnogo ovih važnih antitijela.

Tokom prvih mjeseci po rođenju razvija se crijevna flora djeteta, kako beba iz majčinog mlijeka dobija prirodne, probiotske kulture mliječne kiseline (npr. laktobacile ili kulturu bifidobakterija) i prebiotska dijetetska vlakna (oligosaharide majčinog mlijeka). Oni služe kao “hrana” za korisne kulture mliječne kiseline.

Zbog toga savremena mliječna formula za novorođenčad sadrži i prirodne kulture mliječne kiseline ili prebiotske oligosaharide, čime se bebama koje ne sisaju takođe obezbjeđuje zdrava crijevna flora, koja je toliko važna za imuni sistem.