Omega-3 i omega-6 masne kiseline

Budući da ih tijelo ne može proizvesti samo, ljudi putem ishrane moraju uzimati posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Laneno ulje i ulje repice bogata su alfa-linolenskom kiselinom. Omega-3 se takođe nalaze u algama i masnoj ribi, kao što su losos i jegulja, ali u obliku dokozaheksanoinske kiseline (DHA) i eikozapentaenoinske kiseline (EPA). Linolna kiselina i alfa-linolenska kiselina služe u preliminarnoj fazi sinteze polinezasićenih masnih kiselina, kao što su arahidonska kiselina (AA) i DHA (vidi takođe LCP). Tijelo odraslog čovjeka iz preliminarnih izvora može proizvesti DHA ili AA. Bebe to ne mogu učiniti u dovoljnoj mjeri. Pošto su omega-3 masne kiseline posebno važne za razvoj moždanih i nervnih ćelija, a samim tim i za zdrav rast, mnoge mliječne formule za novorođenčad sadrže LCP.

Djeca koja sisaju dobijaju LCP iz majčinog mlijeka.